logo.png
header_img.jpg

De KW-linie vandaag

Van de grachten, versperringen en loopgraven is niet veel bewaard gebleven.  Enkel de Antitankgracht in Haacht bleef helemaal intact.

Na zijn inval ruimde de Duitse bezetter alle hindernissen snel op.  De Cointet-elementen werden onder andere verplaatst naar de stranden van Normandië om daar de kustlijn te verdedigen.  De prikkeldraadversperringen werden vaak gerecupereerd door boeren om er hun weilanden mee af te sluiten.

Dankzij hun robuustheid bleven de meeste bunkers wel bewaard.  Gewapend betonnen muren tot 1,3 m dik afbreken is dan ook geen eenvoudige zaak.  Bovendien zit er nog minstens evenveel beton in de ondergrondse funderingen.

Veel mensen die onteigend werden voor de bouw van een bunker, kochten de bunker terug aan na de oorlog.  Zo doen sommige bunkers nu dienst als tuinhuis, wijn- of aardappelkelder, vaak gecamoufleerd achter beplanting of zelfs een garagepoort.  Geïsoleerd gelegen bunkers trekken helaas vandalisme en sluikstorters aan.

Vleermuizen welkom!

Vleermuizen houden hun winterslaap in vorst- en tochtvrije, vochtige ruimtes zoals kelders, forten en grotten.  Ook de grotere bunkers hebben soms het juiste klimaat. 

Daarom kunnen gevechts- en commandobunkers die gelegen zijn in de buurt van een bos of waterplas prima dienst doen als winterverblijfplaats voor vleermuizen. 

Waar mogelijk richt Regionaal Landschap Dijleland vzw deze bunkers speciaal voor de vleermuizen in.  Aan plafond en muren worden ‘hangplaatsen’ voorzien d.m.v. holle bakstenen.  Tochtgaten worden gedicht en er wordt een toegangsdeur met invliegopening voorzien.

 

In de Blakstraat in Herent richtte Regionaal Landschap Dijleland vzw samen met Natuurpunt Herent, de gemeente Herent en IGO Leuven bunker C3 in als winterverblijfplaats voor vleermuizen. Een fotoreportage vind je hier. Bekijk ook een reeks foto's over de inrichting van de bunker LW8 (Neerijsebaan) in Sint-Joris-Weert of bunker C46 (Mommaertsstraat) in Overijse.